Allt för Sverige, alla är välkomna som har intresse för stads- och kulturmiljö.

Att leva är att ta ställning.
"Man förstår livet baklänges - men måste leva det framlänges"
Sverige skall utvecklas genom en öppen dialog.

tisdag 10 januari 2006

Svenska biståndet????

Efter sett Uppdrag Granskning 060110 i SVT

• Stackars Ugandas folk att inte få så stor del av hjälpen.

• Stackars Sveriges folk att inte så stor del av hjälpen når Ugandas folk.

• Stackars SIDA vilken ovilja eller okunskap till hjälp för fattiga människor.

• Stackars Carin Jämtin vilken ovilja eller okunskap om bistånd till hjälp för fattiga människor.

• Stackars Sveriges Ambassadör i Uganda vilken ovilja eller okunskap om bistånd till hjälp för Ugandas fattiga människor.


Varför sänds vår behövliga hjälp till de fattiga folken ofta bara till totalitära enpartistater, korrupta stater ofta i form av en ”påse” pengar, och hjälpen går ofta som direkta pengar rakt in i någon krigsbudget eller rakt in i privata ledares fickor, dessutom utan möjlighet till kontroll?

Bara Uganda lär ha fått 65 miljoner per år de sista åren. Hur mycket har hjälpen från Sverige till utvecklingsländerna uppgått till de sista 10 åren och hur har detta följts upp? På vilka kriterier väljs mottagarna länderna ut?

Detta görs med öppna ögon av våra företrädare med pengar som vällvilliga svenskar avstått från sin kanske redan ansträngda ekonomi!

Även om viss hjälp har pågått 40 år, så har många av dessa folk blivit ännu fattigare.

Varför inta en sådan ofelbar och fullkomlig attityd, som ni som biståndsminister gjorde i Uppdrag granskning och ej istället försöka ta lärdom av felaktigheter som påpekades.

Hjälp dessa fattiga länder att få igång sin jordbruksnäring t.ex. med brunnsborrning och med bevattningsanläggningar, som dessutom skulle kunna skapa välbehövliga arbetsplatser även i Sverige. Detta med följd av minskad import av livsmedel och tvärtom skulle möjlighet till livsmedelexport på sikt skapas, som också skulle stärka dessa staters ekonomi och välfärd. En ändring av EU:s jordbrukspolitik underlätta tredje världens konkurrenssituation.
Sverige borde skyndsamt ändra sättet att hjälpa!

En reflexion från SVT:s diskussions forum : ”Jag tycker att programmet var intressant, speciellt där de insatta människorna trodde att pengarna gick/hamnade rätt? Men kunde inte bevisa vad pengar gick till. Om jag hade gjort samma sak på ett företag så tror jag att de kallas trolöshet mot huvudman, förskingring och skulle med följa ett längre fängelse straff. Men vissa kan ge bort 65-miljoner och ingen bryr sig om vad de gick till.”

Jag ser framemot ett uttömmande svar av Er som ansvarig biståndsminister på ovanstående inlägg här på min blogg.
Nedanstående rad finns kvar tills den demokartiskt valda ministern svarar på mina frågor!

Tyvärr ännu inget svar från Biståndsminister Carin Jämtin!
Den som lever får se?

Jag sände ett mail med ovanstående till biståndsmenister Carin Jämtin om en kommentar 060110 här på bloggen.


PS Jag har även sänt detta mail till SVT:s forum, massmedia och många bloggister eftersom det har ett mycket stort allmänvärde hur Sverige kan hjälpa på ett sätt så det kommer de folk, som verkligen behöver hjälp till optimal nytta.Läs vidare : SVTs hemsida, där du även kan sr programmet.

Läs vidare : SVTs forum


E-mail adresser : Utrikesdepartementets kontaktinformation

Andra bloggar om: ,

2 kommentarer:

 1. Hej Olle.

  Det behövs onekligen en uppstramning av svenskt bistånd. När det inte gäller rena katastrofinsatser tycker jag att man ska ställa krav på demokrati i mottagarländerna eller att man tydligt visar att man är på väg mot demokrati. Då gör stödet mest nytta och då ökar möjligheterna att kontrollera att pengarna används vettigt. Det stödet som idag går till Uganda bör omedelbart avvecklas.

  mvh
  Christer Nylander, Kristianstad

  SvaraRadera
 2. Olle!
  Det var med bestörtning jag såg på detta program!
  Våra ugandiska vänner visade en öppenhet om sakernas tillstånd som måste göra alla SIDA-byråkrater, UD-tjänstemän, Ambassadören, Biståndsivrare helt bestörta när de, liksom övriga som sett programmet, inser vilken dj-a blåsning detta bistånd lett fram till!
  Jag instämmer med din blogg, Olle!

  /vännen/Bengan

  SvaraRadera

Här kan du kommentera: