Allt för Sverige, alla är välkomna som har intresse för stads- och kulturmiljö.

Att leva är att ta ställning.
"Man förstår livet baklänges - men måste leva det framlänges"
Sverige skall utvecklas genom en öppen dialog.

onsdag 18 januari 2006

Vad menar SMHI med att tysta östgöten och radiometeorologen Anders Wettergren och skåningen Bernt Möller?

Det sägs, att det inte är dialekterna som är orsaken. Men när just de två som har bredast dialekter inte får fortsätta läsa kan man undra, sade Mikael Hellgren, chef för radiometeorologerna på SMHI.

I höstas hade radion en så kallad casting, där Anders Wettergren och hans kolleger fick läsa vädret under granskning. I december fick han veta av P1-ledningen att han inte kunde fortsätta. Kerstin Brunnberg, programdirektör på Sveriges radio, hon lär ha tillbakavisat uppgifterna om att det skulle vara dialekten som var orsaken till att Anders Wettergren och Bernt Möller inte betraktas som "radiomässiga".

På utpräglad östgötska har Anders Wettergren läst vädret i radion sedan början av 90-talet och Bernt Möller på sin lugna skånska dialekt har också på tydligt sätt förmedlat SMHI:s väderrapporter.

Det sades att det kunde gälla liv och död att informationen i en väderleksrapport går fram. Det sades också, att de som läser väder ska vara skickliga meteorologer, men också kunna framföra budskapet på ett tydligt sätt, vilket bägge dessa mycket skickliga meteorologer med bra radioröst lyckats alldeles förträffligt med.

Det bör påpekas att i andra nyhetsmedia går det alldeles utmärkt med nyhetsuppläsare t.o.m. med uppläsare från andra världsdelar, utan några problem, där det i högsta grad kan gälla att förmedla nyheter, som kan gälla både liv och död och vars information utan problem förmedlas!

Det förekommer också att Sjövädret läses med utländsk accent på VHF för sjöfarten helt utan några problem.

Hur är det möjligt att hävda att en meteorolog, som läser upp en väderleksrapport på en svensk dialekt inte skulle passa? Om det mot förmodan inte är deras dialekt, som är orsaken till att dessa meteorologer lyfts bort från sina arbetsplatser, vad är orsaken att SMHI:s ledning vidtar dessa åtgärder mot mångåriga medarbetare som finansieras av oss skattebetalare??

Jag som Skåning finner detta frapperande och känner mig djupt kränkt, att Skånska inte skulle passa in i SMHI:s korridorer och gälla som giltig dialekt i officiella samanhang.

Det skulle vara synnerligen intressant att höra vad meteorologen Anders Wettergren och meteorologen Bernt Möller har för åsikt om detta tilltag?

Jag sänder också en förfrågan till JÄMO om det skall få vara möjligt i vårt fina mångkulturella land med ovanstående omflyttningar av medarbetare och jag anhåller också av SMHI om ett uttömmande svar.

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Här kan du kommentera: